Slik fikser du ullklær
Mar 17, 2021Samarbeid med Lillelam
Ull er gull!
Det er så mange fordeler med ull:
- Det er selvrensende
- Den regulerer jevn kroppstemperatur
- Den er lite antennelig
- Det er et naturlig materiale som ikke inneholder mikroplast
Dette er fire grunner til at vi ofte velger ull når vi kjøper noe nytt (eller brukt) til både store og små.
Men, ull krever kjærlighet for at den skal holde seg fin og vare lenge. Småbarnsforeldre er godt kjent med hull i ull. De dukker opp på de merkeligste steder og må fikses kjapt for at plagget ikke skal bli ødelagt.
Vårt beste tips for at ulla skal vare lenge er: lufttørk den. Ull er selvrensene, dersom du henger ulla ute i frisk luft vil du få vekk lukt. Men, noen ganger må ulla vaskes. Da er det viktig å vaske den på ullprogram med riktig vaskemiddel. Gjør du det unngår du at ulla krymer eller mister fasongen.
Har du noen gang opplevd å få hull i omtrent all ull i huset? Da er det stor sannsynlighet for at du har besøk av møll! Det finnes mange råd om hvordan du blir kvitt møll. Det vi har best erfaring med er å legge lavendelposer sammen med ulla. Møll liker ikke lukten av lavendel, den holder seg faktisk borte! En lavendelpoe kan du lage selv, eller kjøpe fedig. Lillelam selger lavendelposer som du finner her.
Hvordan fikser man hullene?
Når du har fått hull i ull bør det fikses kjapt. Mange ullklær er strikka og dersom en maske er ødelagt sprer det seg kjapt.
Vi foretrekker å fikse ull med materialer i ull. Da oppfører det seg likt i vask og i bruk. I tillegg tover det seg pent inn i plagget og blir en natulig del av det.
Brodere over hull
Dersom du har fått et lite hull på et ullplagg kan du brodere over det. Da får du tettet hullet og det blir pent. Vår favoritt er å broder søte små blomster, det er både enkelt og kjapt gjort.
Når du broderer anbefaler vi at du bruker en tynn tråd, du kan enten bruk tynt garn i ull eller broderingstråd i ull. Dersom du skal fikse et plagg fra Lillelam, selger de fiksekit med garn i Lillelam-kvaliet og farger. Vi har testet disse og de fungerer veldig bra.
Fikse et hull med lapp
Store hull er ikke til å unngå. Kanskje er du godt kjent med hull på knær, de kan bli enorme! De er heldigivs enkle å fikse med lapper. Vi lager våre egne strykelapper av slitte ullklær og vliesofix. Da kan vi stryke på lappen over hullet og sy rundt enten for hånd eller med symaskin. Det er holbart og fort gjort. Dersom du ikke har vliesofix, men velger å feste på en lapp med kun søm, kan det være lurt å sy sammen hullet i forkant og feste lappen over. Da unngår du at det rakner videre. Vi fikset et stot hull på et ullteppe på denne måten. I tillegg til at strykelapper er praktisk er det også en fin måte å dekorere plagget på.
Flekker på ull
Ull som brukes av barn får ofte flekker som sitter godt! De kan være vanskelige å få bort kun med vanlig ullvaskemiddel. Sitronsåpe er ofte redningen! Den er naturlig og skader ikke ulla. Men noen ganger hjelper ikke det i kampen mot tomatsaus og blåbær. Selvom plagget har umulige flekker kan det fortsatt brukes. Du kan dekke over flekkene med både lapper og brodering. Skap et unikt plagg ved å pynte på flekkene. Fine farger og motiver gjør plagget lekent og brukbart!
Bruk opp tekstilene.
Fikseklubben brenner for at flere skal fikse fremfor å kaste! Tekstilene har en verdi enten som de, er eller som noe annet. Dersom plagget er så ødelagt at det ikke kan reddes med reperasjon, kan det få en ny karriee som en strykelapp. Dersom ulla kan toves, vask den på 60 grader og lag fine lapper som du kan bruke til å redde andre hullete klær.
Lær mer om klesfiksing i Fikseklubben
Har du lyst til å fikse klær, men vet ikke hvordan du gjør det? I Fikseklubben lærer vi deg det du må kunne for å mestre både klesfiksing, redesign, tilpasning og søm av nye klær. Vi har til og med en egen modul hvor du lærer å fikse plagg fra Lillelam.
Bli med i vårt fiksefellesskap med over 90 andre!
Vil du lese mer om Fikseklubben og hva du lærer?